Nej till instängslat Sportfält på Skarpnäck

Nej till instängslat Sportfält på Skarpnäck

Hammarby IFs försök att ta över Skarpnäcks sportfält ger stora konsekvenser för lokal föreningsverksamhet. Baseboll och softbollplanerna är inte hotade men alla gräsytor som vi också nyttjar för ungdomsträning och Näcken Cup

I artiklar publicerade i Fotbolldirekt och Mitti framgår det att Hammarby fotboll under en längre tid har lobbat för att få etablera sin elitverksamhet och ta över Skarpnäcksfältet. Detta skulle få stora konsekvenser för befintliga fotbollsföreningar, baseboll och softbollföreningar samt cricketföreningar.

På Hammarbys medlemsmöten pratas om projektet Skarpnäcksfältet där syftet är att få ta över stora ytor av Skarpnäcks sportfält. En kravlista för att har lämnats in till idrottsförvaltningen där man vill stängsla in större delen av naturgräset. Hammarby vill husera klubbhus, egen privat parkering, bedriva sin dyra akademiverksamhet samt ha flera fullstora fotbollsplaner för herr- och damlag. Med andra ord, så vill Hammarby helt enkelt ta över Skarpnäcksfältet från oss föreningar som verkar där idag samtidigt som ytorna för Skarpnäcksbornas försvinner.

Flera föreningar som Spårvägens FF, Skarpnäck FF, samt flertalet cricketföreningar har verkat i Skarpnäck sedan områdets byggdes. Baseboll och softboll har haft sin verksamhet på Skarpnäcksfältet sedan 1965, redan innan fältet bebyggdes.  Vi har över 500 aktiva barn och ungdomar, lika många ledare, föräldrar mm som är delaktiga i våra verksamheter. Starka nätverk har byggts upp genom åren som skapar tillhörighet, samhörighet och trygghet i området.

Dessutom fungerar Skarpnäcksfältet som en mötesplats i olika former för tusentals Skarpnäcksbor varje år. Skarpnäcks sportfält med sin öppna naturgräsyta är en plats som används av tusentals Skarpnäcksbor varje år. Förutom den organiserade föreningsidrotten finns här plats för spontanidrott och andra aktiviteter. Vi vet hur viktig den breda idrotten är för att engagera ungdomar och främja folkhälsan. Men idrotten har också en viktig social funktion med en förebyggande effekt som inte går att mäta i pengar. 

Det finns ingen klubb på södra sidan som vare sig kan eller vill konkurrera med Hammarbys stora varumärke, och vi har sett Hammarbys utbredning de senaste åren.
Det slutar förstås med att de ”äter upp” oss mindre föreningar. 

Numera har de tagit över Hammarbyhöjdens BP helt och även tagit halva Kärrtorps IP, då ska man veta att Bagarmossen Kärrtorps BK har en hel del lag som fått stryka på foten. Var ska det sluta?

Vi föreningar, oavsett idrott, med verksamhet på Skarpnäcks sportfält idag motsätter oss kraftfullt och bestämt, alla planer på att Hammarby ska etablera sin verksamhet på Skarpnäcks sportfält.

Om så skulle ske, är våra föreningars dagar sannolikt räknade.

Kjell Irestam sportchef Spårvägens FF

Martin Wikström ordförande Skarpnäck FF

Yvonne Claesson, ordförande Stockholm Baseboll

Margareta Ödman Eriksson ordförande Söder softboll 

Henrik Svedmarker ordförande Enskede BG baseboll